نقطه اقتصادی سفارش – E.O.Q

image_pdfimage_print

نقطه اقتصادی سفارش – E.O.Q 

نقطه اقتصادی سفارش(Economic Order Point)کالا میزان سفارشی است که باعث کمینه شدن(Minimize) هزینه های انبارداری و سفارش دهی کالا شود. جهت محاسبه مقدار EOP پیش فرضهایی را باید پذیرفت:

۱-      هزینه سفارش در طول دوره ثابت است.

۲-      میزان تقاضا در طول دوره مشخص و به صورت یکنواخت توزیع شده است.

۳-      زمان دریافت کالاهای سفارش شده ثابت است.

۴-      هزینه خرید واحد کالا ثابت است.

حال بر مبانی مفروضات بالا اگر متغیرهای زیر را تعریف کنیم:

Q: مقدار سفارش

D: میزان تقاضای سالانه کالا

S: هزینه هر سفارش

H: هزینه نگهداری کالا به ازای هر واحد

P: قیمت خرید واحد کالا

می توانیم بنویسیم که

هزینه نگهداری+هزینه سفارش+هزینه خرید=هزینه کل

یا بر مبانی متغیرهای تعریف شده بالا:
TC=PD+(DS)/Q+(HQ)/2

حال اگر از معادله بالا بر حسب Q مشتق بگیریم می توانیم نقطه می نی مم هزینه کل را محاسبه کنیم:
H/2-DS/Q^2=0
و نهایتا نقطه اقتصادی سفارش به صورت زیر قابل محاسبه خواهد بود:

                                                                        EOP=(2DS/H)^(1/2)

به عبارتی میزان اقتصادی سفارش کالا رابطه مستقیم با میزان تقاضای سال کالا و هزینه های مرتبط با سفارش کالا داشته و رابطه معکوس با هزینه نگهداری واحد کالا دارد.

سعید رستمی

سعید رستمی کارشناس ارشد حسابداری، حسابرس و عضو هیئت مدیره شرکت "توسعه افزار نویان" www.NoyanTech.com

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. سید محمد نجاطی گفت:

    بسیار عالی گفتی دست مریزاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *